MIEDZYNARODOWY DZIEŃ NIEDŹWIEDZIA POLARNEGO!


27 LUTEGO –MIEDZYNARODOWY DZIEŃ NIEDŹWIEDZIA POLARNEGO!

Niedźwiedź polarny to jeden z największych lądowych drapieżników, choć trudno nazwać go lądowym, gdyż bardzo dużo czasu spędza pływając i polując w wodzie.

Niedźwiedź polarny – ciekawostki

  • Najłatwiej niedźwiedzia polarnego spotkamy na Svalbardzie, czyli należącym do Norwegii archipelagu w Arktyce. Jest tu ich więcej niż ludzi.
  • Gdyby człowiek zdecydował się na zjedzenie wątroby niedźwiedzia polarnego, która zawiera ogromne ilości witaminy A, mógłby umrzeć, no i oczywiście niedźwiedź też by tego nie przeżył.
  • Dorosły niedźwiedź potrafi biegać tak szybko jak koń.
  • Niedźwiedzie polarne zasłaniają sobie oczy, gdy czują się onieśmielone.
  • Niedźwiedzie polarne pochodzą od jednego przodka, który żył 20 do 50 tyś lat temu na terenie dzisiejszej Irlandii.
  • Futro niedźwiedzia polarnego w rzeczywistości nie jest białe, lecz przezroczyste, a przy tym bardzo czyste i dobrze odbija promienie słoneczne. Natomiast skóra niedźwiedzia polarnego jest czarna.

„Niedźwiedź polarny”

Niedźwiedź polarny to niedźwiedź biały.

Do drapieżników jest zaliczany.

Z przeźroczystego futra jest cały.

I wszystkim dzieciom dobrze jest znany…

(jl-b)

Komentowanie zablokowane